Esiopetus

esiopetus_logo-logo-full-colour-rgb.png
 

Matkalla kouluun

 

Melkein koululainen

Varsinainen esiopetusikä alkaa elokuussa lapsen täyttäessä 6-vuotta. Eskarilainen viettää päivittäin vähintään 4 tuntia oman ryhmänsä kanssa esiopetuksessa ja tämän lisäksi aamu- ja/tai iltapäiviä varhaiskasvatuksessa, edelleen omassa ryhmässään. Esiopetus ei kuulu oppivelvollisuuteen, mutta se on velvoittavaa, toisin kuin varhaiskasvatus. Esiopetus kuuluu perusopetuksen lainsäädännön piiriin, mutta se on osa varhaiskasvatusta. Esiopetuksen oppilashuolto on yhtenevä perusopetuksen kanssa, tosin terveydenhuolto tapahtuu edelleen neuvolan ohjauksessa. Esiopetus noudattaa perusopetuksen kanssa samoja lomakausia: syysloma, joululoma, hiihtoloma, kesäloma sekä arkipyhät. Lomakausien aikana esioppilailla on kuitenkin mahdollisuus olla Taikatahdissa, mikäli lapsella on paikka myös varhaiskasvatuksessa.

Esiopetus Taikatahdissa

Taikatahdissa esiopetushistoria on todella pitkä. Se ulottuu aina Taikatahdin aloitusvuoteen 1998 asti. Tuolloin esiopetus ei ollut vielä kovin pitkälle edennyt Suomessa, mutta näimme sen tarpeen jo tuolloin. Kehitimme esiopetustamme osana varhaiskasvatusta vuosi vuodelta niin, että jossain matkan varrella huomasimme sen olevan myös yksi peruste, miksi vanhemmat halusivat tuoda lapsensa juuri Musiikkipäiväkoti Taikatahtiin.

Taikatahdin esiopetus tapahtuu pääsääntöisesti osana varhaiskasvatusta. Esiopetuksen ryhmäkoko vaihtelee vuosittain lapsien ikäjakaumasta sekä Taikatahdin ulkopuolelta tulleiden eskaripaikanhakijoiden määrästä riippuen. Ryhmän koko on yksi tai kaksi opettajainen. Mikäli ryhmässä on 26 eskaria, muodostamme kaksi erillistä ryhmää. Taikatahdissa muodostuu joka vuosi vähintään yksi esiopetusryhmä. Hakuajat ovat tammikuun puolesta välistä helmikuun alkuun yleisen esiopetukseen ja kouluun hakemisen/ilmoittautumisen yhteydessä. Haku tapahtuu omien sivujemme kautta ja Oulussa esiopetukseen haku tapahtuu lisäksi myös Ouka.fi -sivujen kautta.

Eskaritouhuja

Yleisesti päivämme eskarissa alkaa joko 8.30 tai 9.00. ja päivä päättyy joko 12.30 tai 13.00. Tämän ajan ulkopuolella lapset ovat varhaiskasvatuksessa. Aamupiirin jälkeen lapset siirtyvät kulloistenkin oppimisprojektien pariin.

Oppimiskokonaisuuksiin voi yhtä aikaa kuulua esim.  matematiikkaa, äidinkieltä, musiikkia ja kuvataidetta päivän ja viikon teeman mukaisesti. Oppiminen tapahtuu leikinomaisesti. Harjoittelemme koulussa tarvittavia taitoja, kuten sosiaalisia vuorovaikutustaitoja (kuuntelemista/ vuoropuhelua/ yhdessä työskentelyä), ohjeiden mukaisesti toimimista, omien tavaroiden huolehtimista, itsenäisesti pukemista/kenkien solmimista ja paljon muuta mukavaa. Oppimiskokonaisuudet ovat monipuolisia esiopetuksen tavoitteet huomioivia ja oppiminen tapahtuu Reggio Emilia pedagogisesti.

 
Taikatahti_4E5A6521.jpg