Musiikkikasvatus  

Jokainen soitin ja jokainen ääni vahvistaa toinen toisiaan

 

Orffilaista musiikkikasvatusta

Taikatahdissa sovellettava Orff-pedagogiikka on kasvatusfilosofia, jossa musiikki yhdistetään liikkeeseen, tanssiin ja puheilmaisuun. Orff-pedagogiikan isänä pidetään Karl Orffia (1895-1982).

Orffilaisuudessa korostuu lasten sosiaalinen kanssakäyminen. Ytimessä on rytmi, johon yhdistetään liikettä, tanssia, puhetta/loruttelua, laulua ja soittoa rytmi-, väri-, laatta-, sekä kehonsoittimin.

Osallistuvan musiikkikasvatuksen myötä lapselle kehittyy myös tarkka sävelkorva ja hän oppii kuuntelemaan ja tapailemaan eri instrumentteja.

Musiikillinen kasvatus huipentuu Taikatahdissa vuosittain lasten omaan tuotokseen, jossa käytetään apuna sadutusta, musiikillista keksintää, tanssia, draamaa ja kädentaitoja.

Pienet tutkimusmatkailijat  

Tutkimukset osoittavat, että musiikki ja varsinkin varhain aloitettu altistus muokkaa aivoja positiivisesti. Musisointi aktivoi geenejä, jotka kytkeytyvät aivojen muovautumiseen, oppimiseen, muistiin, ajatteluun ja liikkeiden säätelyyn. Mitä pienempänä musisoinnin aloittaa, sen suuremmat ovat hyödyt. Jo 20 minuuttia musiikkikasvatusta päivässä on tuloksellisempaa ja opettaa kokonaisvaltaisempaa musiikinkäyttöä kuin 1–2 tuntia viikossa. 

Taikatahdissa musiikkikasvatus on läsnä joka päivä ja lapset osallistuvat aktiivisesti musiikin tekemiseen pienestä pitäen. Koulun opetussuunnitelmaan on lisätty myös yksi lisäviikkotunti musiikkia. Musiikki eri muodoissaan on jatkuvasti osana eri projekteja ikään kuin punaisena lankana johdattelemassa teeman mukaista oppimistilannetta eteenpäin. Kaikille annetaan edellytykset nauttia ja kokea onnistumisen kokemuksia taito- ja ikätasosta riippumatta

Improvisoitua soittoa, laulua ja tanssia 

Taikatahdissa hyödynnämme kokeilevaa musiikki-improvisaatiota, joka on tärkeä osa lapsen musiikillista, taiteellista ja kokonaisvaltaista kasvua. Käytämme musiikkikasvatuksessamme myös musiikkimaalausta sekä soitinäänimaailmojen tekoa satuihin ja runoihin. Tanssi ja liike ovat erittäin tärkeitä ilmaisumuotojamme. Nämä jättävät paljon vaputta lapsen itseilmaisulle. 

Lasta innostetaan ja rohkaistaan leikkimään ja kokeilemaan, oman kehon tuottamien äänien, soittimien ja liikkeen avulla. Improvisaation avulla lapsi voi osoittaa musiikillista ja luovaa itsenäisyyttään.  

 
Taikatahti_4E5A6476.jpg