Taideintegraatio

Ainutlaatuinen taideintegraatio

 

Musiikki ja taide kuuluvat kaikille

Musiikki ja taide ovat läsnä kaikille Taikatahdin varhaiskasvatukseen, esiopetukseen ja perusopetukseen osallistuville lapsille. Taide- ja kulttuurikasvatuksen kautta pyrimme tukemaan lapsen myönteistä itsetuntemusta ja kannustamaan lasta tuottamaan oman musiikkia ja taidetta. Tavoitteisiin kuuluu myös monipuolisten elämysten ja kokemusten mahdollistaminen, ympärillä olevan maailman kohtaaminen kulttuurin keinoin ja tutustuminen kulttuurin eri osa-alueisiin.  

Yhteinen tekeminen luo yhteisöllisyyttä

Taide-integraatiota toteutetaan eri ikäryhmien kesken – samaan ryhmään voi kuulua esim. 1–10-vuotiaita lapsia. Projektit voivat kestää viikkoja ja huipentuvat pieniin esityksiin. Lapset voivat esimerkiksi työstää näytelmää erilaisissa ryhmisssä: musiikkiryhmä tekee sävellyksiä muiden keksimistä loruista, draamaryhmä suunnittelee ja toteuttaa näytelmän näyttelyosuudet, tanssiryhmä tekee tanssin ja kädentaitoryhmä toteuttaa lavasteet näytelmään. Suurimmat esitykset esitetään joulu- ja kevätjuhlissa. Yhteisprojektit vahvistavat yhteenkuuluvuutta ja koko talon yhteisöllisyyttä.

Musiikkia, tanssia, draamaa, sana- ja kuvataidetta 

Taikatahdin varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja peruskoulussa taideintegraatiota toteutetaan usein pienryhmissä, joissa lapset työstävät musiikkia, musiikkiliikuntaa/tanssia, kädentaitoja, sanataidetta ja draamaa. Lapset ideoivat ja saavat käyttöönsä mahdollisimman erilaisia materiaaleja ja virikkeitä, joita jalostetaan yhdessä – lapsiryhmien ja opettajien yhteistyöllä.

 
Taikatahti_4E5A7385.jpg

Aikaa kokea, ihmetellä ja oivaltaa

Arvostamme pienimmänkin lapsen kykyä katsoa maailmaa. Ihmisen luovuus on parhaimmillaan lapsuudessa. Meistä on tärkeää, että lapsi saa myönteisiä kokemuksia ja elämyksiä musiikin ja taiteen tekemisestä. Jotta lapsi saisi toiminnan avulla tietoa ja ymmärrystä asioihin, toiminnan jälkeen annetaan aikaa palautteelle, ajatuksia kokoavalle hetkelle.

Itseilmaisua ja taide-elämyksiä

Taidekasvatuksessa lapsella on mahdollisuus ilmaista itseään kokonaisvaltaisesti. Huomioimme opetuksessa lapsen lähtötason, jotta jokainen löytää tavan, jolla ilmaista itseään ja kehittyä siinä. Oppimisen iloa lisää niin yhdessä oppiminen kuin toisilta ryhmän jäseniltä oppiminen. Lapsia tuetaan heidän tarpeessaan esiintyä. Pienille lapsille esiintymisen tulee olla leikinomainen tilanne, jossa ei haittaa, vaikka kaikki ei mene niin nappiin. Keskipisteenä oleminen vahvistaa arempien lasten itsetuntoa, silti ketään ei pakoteta esiintymään. Esiintymisen on oltava iloinen asia! Taikatahdin Musiikkipäiväkodin lapset ja peruskoulun oppilaat tekevät projektityöskentelynä itse näytelmiä ja esityksiä (mm. ilmaisutaito, musiikki, tanssi), joita esitetään toisille ryhmille, vanhemmille sekä isovanhemmille.